Oud leerling is nu directeur Chrysantenkwekerij.

Maandag 27 maart 2017 -

Prinsentuin Andel op open dag bij 's werelds grootste chrysantenkweker

 

Het is druk op zaterdag aan de Uilkerweg in Zuilichem. Gisteren, 24 maart, is daar het nieuwste jaarrond tros-chrysantenbedrijf van de familie Kreling geopend. Het nieuwe bedrijf die de naam Diamond Flowers draagt, is 12 hectare groot. De totale oppervlakte van alle vestigingen komt nu op 36 hectare. Daarmee is Kreling de grootste chrysantenkweker ter wereld.

Koen Kreling is de, met zijn 23 jaar, jonge directeur van Diamond Flowers. Hij ging naar Prinsentuin Andel en volgde daar de kaderberoepsgerichte leerweg. Voor zijn oud plantenteeltleraren is het helemaal niet zo gek dat Koen nu directeur is, want al vanaf klas 1 'ademde' Koen chrysanten. Toen stond al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zou treden.

 

Tijdens de opendag presenteren zich in de enorme bedrijfshal en langs het ruim 400 meter lange middenpad de bedrijven die het bedrijf hebben gebouwd, de apparatuur hebben geleverd en in welke vorm dan ook betrokken zijn.

Ook Prinsentuin Andel heeft een stand. Vierdeklassers, Jolinda, Fleur en Naomi, maken met de kleinste bezoekers bloemstukjes. Een groot paasei en chrysanten mogen daarin natuurlijk niet ontbreken. De drie dames hebben bloemschikken als examenvak gekozen en weten de kinderen op deskundige wijze naar een mooi resultaat te leiden.

Fleur en Naomi kennen Diamond Flowers al een beetje. Op zaterdagen en in vakanties werken zij daar als knopster. Voor een gelijkmatige bloei wordt enkele weken voor de oogst de dominerende hoofdknop verwijderd. De overige werkzaamheden gebeuren veelal met machines. Het planten, en naar alle waarschijnlijkheid in de nabije toekomst ook het oogsten, gebeurt met robots.

Toch zullen er altijd mensen nodig blijven voor alle voorkomende werkzaamheden. Want ook voor het aansturen van de apparatuur en robots, voor het bewaken van het teeltproces, het verhandelen en alles wat er nog meer bij komt kijken, zijn goed opgeleide mensen met groene vingers nodig. Daarom zal Prinsentuin Andel haar best blijven doen het onterecht negatieve imago van de tuinbouw weg te poetsen. Bedrijven als Diamond Flowers werken daar aan mee door excursies mogelijk te maken voor de leerlingen en stageplaatsen te bieden.

 

Namens Prinsentuin Andel  van harte gefeliciteerd en veel succes met het mooie bedrijf.